Mietteitä iltalypsyllä.

Aurinko paistaa jo lämpimästi navetan ikkunoista. Eläimetkin jo aistivat tulevan kevään ja haistelevat ilmaa, josko kesän tuoksuja olisi ilmassa. Isännät mittailevat roudan paksuutta ja ajatuksissa jo kevään kylvösuunnitelmat hahmottuvat.

Maatalous ei enää nykyään juurikaan ole kuntavaaliteemana. Maatalouspäätöksiä toki edelleen tekevät kuntien muodostamat YT-alueet. Meillä Pälkäneellä asiat hoidetaan yhdessä Oriveden kanssa. Pälkäneellä on vielä maataloustoimisto ja siellä asiantunteva, avulias henkilöstö auttamassa meitä EU-säädösten ja tukiviidakossa painivia viljelijöitä. Jatkossa tämäkin homma siirtynee maakuntahallinnolle.

Minusta ruoka, lähiruoka, kotimainen ruoka on mitä suurimmassa määrin kuntavaaliteema. Ei ole yhdentekevää, mistä kunnat hankkivat koulujen ja laitosten aterioitten raaka-aineet. Lähiruoka tuo työtä oman alueen maatiloille ja jatkojalostajille. Suomessa tuotetussa ruuassa on maailman säädellyimmät raaka-aineet: meillä ympäristönsuojelun, eläinten hyvinvoinnin ja eläinlääkinnän normit ovat maailman tiukimmat. EU-alueellakin (puhumattakaan muusta maailmasta) on hyvin tyypillistä käyttää mm. antibiootteja eläinten rehuissa säännöllisesti,  tarttuvia tauteja torjumaan ja geenimuunneltuja rehuja eläinten ruokana. Meillä kyseisten rehujen käyttö on kielletty. Suomessa panostetaan hyvään tuotanto hygieniaan, eläinten olosuhteisiin ja hyvinvointiin. Meillä lähes kaikki lypsylehmät laiduntavat kesäaikaan.  Antibiootteja käytetään eläimillä vain todettujen tautien hoitamiseen ja eläinlääkärin määräyksestä. Eläinten hyvinvointia, kuntoa, yms. esimerkiksi meidän tilalla tarkastellaan perusteellisesti hyvinvointieläinlääkärin vuosittaisella neuvonta käynnillä.

Entä vihannekset, juurekset, marjat. Meillä on puhdas maaperä, puhdas ilma, puhdas vesi, jolla kasveja kastellaan. Nämä ovat asioita joita enää harvasta etelän maasta löytyy. Suomessa torjunta-aineita käytetään vain todelliseen tarpeeseen ja niidenkin käyttö on hyvin säännelty. Miksi siis emme käyttäisi näitä puhtaita lähellä tuotettuja tuotteita lastemme ja vanhustemme ruokailussa.

Taloustutkimus Oy:n tamikuussa 2017 tekemän haastettelun mukaan 90 % suomalaisista haluaa kotimaista ruokaa kuntien keittiöihin. Tämä on vahva viesti kuntapäättäjille. Kuntapäättäjät ja hankinnoista vastaavat virkamiehet eivät saa enää piiloutua EU:n tai hankintalain taakse. Keinot kotimaisten elintarvikkeiden lisäämiseen ovat olemassa, jos niitä vain halutaan käyttää. Onneksi meidän Pälkäneen keittiöt ovat ottaneet ainakin oman kunnan juurekset käyttöön.

Ruuan hinta ei ole kynnyskysymys. Suomessa monien maataloustuotteiden hinnat ovat alempia kuin muualla Euroopassa. Kouluissamme ja laitoksissamme ruokaa suunniteltaessa pitäisi enemmän ottaa huomioon sesonkituotteet. Ei ole mitään järkeä tarjota espanjalaisia mansikoita helmikuussa, kun kaupan on hyvää kotimaista mansikkaa, mutta pakasteena. Miksi maksaa erilaisia kuljetus ja rahtimaksuja ulkomaisen ruuan tuonnista, kun omasta kunnasta löytyy puhtaita tuoreita kotimaisia tuotteita.

Valitaan meille Pälkäneläisille parhaat elintarvikkeet! Läheltä!

 

 

Kommentointi on suljettu.